تولید محتوای متنی یعنی چه؟ چطوری یک متن عالی برای مقالات، وبلاگ، معرفی محصول و…بنویسیم؟ بخش زیادی از آموزش سئوی محتوا و تولید محتوا مرتبط با محتوای متنی است که در کامی سئو به آن پرداخته ایم. این جا جایی است که به همه این سوال ها پاسخ خواهیم داد.
مطالب و مقالاتی که کاربران مطالعه می کنند را محتوای متنی می گوییم. رایج ترین قالب محتوا، نوع متنی است. تولید و سئوی محتوا به عنوان یی از شاخه های سئو، یک روش کسب درآمد از سئو به حساب می آید. قبل از اینکه شروع به تولید محتوا کنیم مهارت هایی لازم است، که در نوشتن یک متن به عنوان محتوا، بایستی با آن ها آشنا باشیم مثل;
- چهارچوب دهی
- لحن مناسب بر اساس متن مورد نظر
- نگارش صحیح
- ویراستاری مطلب
قالب و چهارچوب دهی در محتوای متنی
مقدمه، بدنه و نتیجه جزو اجزای جدایی ناپذیر یک مقاله به شمار می روند که در تصویر زیر درج شده است. به تعریفی دیگر؛ وقتی مخاطب شروع به خواندن یک مطلب می کند، دوست دارد یک دید کلی از آنچه که در ادامه می بیند داشته و پس از اتمام با یک خلاصه کلی متن را بدرود بگوید.
بخش هایی که با رنگ قرمز علامت خورده اند به معنی اِلزامی نبودن استفاده از آن ها در متن است. حال فرض کنید که قرار است یک مطلب در خصوص،عیب یابی سخت افزار بنویسیم. چطور شروع به نوشتن بدنه کنیم؟؟ آیا همان اول نشسته و عملیات تایپ را شروع کنیم؟ یا اینکه قبل از هر کاری ابتدا نقشه را کشیده و بعد شروع کنیم؟ خوب، با این تعاریف متوجه شدیم که چهارچوب دهی یعنی؛ کشیدن نقشه متن و پروبال دادن به آن بر اساس نقشه. این مرحله در تولید محتوای متنی خیلی مهم است.
روش های چهارچوب دهی
پس از ویرایش قالب، نوبت به چهارچوب دهی است که از اصول تولید محتوای متنی به حساب می آیند. به طور کلی ما دو روش برای اینکار داریم.
- نموداری
- تیتر دهی
چهارچوب نموداری محتوای متنی
نموداری معمولاً برای متن های آموزشی که یکسری روند را توضیح می دهند مناسب است، مثل همین مقاله، و به این صورت انجام می شود که؛ ابتدا یک نمودار از فرایند کلی را رسم می شود، و بعد از اینکه نمودار را با تمام جزئیات رسم شد، نوشتن متن بر اساس آن نمودار شروع می شود. این چهار چوب برای محتوای تاپیک کلاستر یا محتوای آسمان خراش مهم است.
بایستی این نکته را متذکر شوم که؛ این روش از روش های اصولی و درست، تولید محتواهای آموزشی و جامع است، بنابراین پیشنهاد می شود، سعی کنید مطالب خود را بر همین اساس چهارچوب دهی کنید تا یک محتوای جامع و بدون نقص بسازید. ،ا در چگونگی نوشتن مقاله سئو شده قدم به قدم شما را به پیاده سازی یک محتوای سئو شده یا یک متن سئو شده آشنا میکنیم، پس خواندن این مطالب خالی از لطف نیست.
تیتر دهی در محتوای متنی
به عنوان یک روش آسان برای تولید محتوای متنی کوتاه به شمار می رود. روش کار به این صورت است که؛ ابتدا ما تیترهای اساسی متن را نوشته و پس از آنکه تیتر های متن تمام شد، برای تیتر ها توضیحات را بیان می کنید.
بگذارید این قسمت هم یک مثال بزنم؛ فرض می کنیم قصد نگارش مطلبی با موضوع گیاهان دارویی داریم. ابتدا بایستی تیتری با عنوان توضیح کلی نوشته و تیترهای بعدی را با عناوین؛ موارد استفاده، انواع، مزایا و معایب و در نهایت نتیجه گیری را بنویسیم. حال چهارچوب دهی ما تمام شده و می توانیم متنمان را به راحتی نگارش کنیم.
اما مبهم بودن اینکار در این است که؛ بدون نمودار عمل می کنیم و ممکن است کمی سردرگم شویم و بدنه مطلب را گم کنیم. پیشنهاد می کنم از این روش برای مطالبی که اهداف؛ بازاریابی و فروش، تبلیغات و برندینگ کمپانی ها را دارند بیشتر استفاده کنید و برای مطالب آموزشیِ بلند، فقط با روش نموداری چهارچوب دهی را انجام دهید.
لحن مناسب در تولید محتوای متنی
شنیده اید می گویند فلان متن لحن حماسی دارد، یا فلان متن لحن طنزگونه؟ همانطور که در ارتباطات روزمره خود، در مواقع مختلف با لحن های خاصی حرف می زنیم، در نوشته ها هم لحن ها قابل درک کردن هستند که رعایتشان الزامی است، زیرا باعث بهتر خوانده شدن و بهتر درک شدن متن مان می شود.
چه لحنی بهتر است؟
استفاده از لحن ها بستگی به موضوع محتوای متنی، جمله و هدف ما از تولید محتوای متنی دارد. تصور کنید قرار است یک متن با هدف بازاریابی برای یک شرکت فناوری اطلاعات بنویسیم، مثلا آن شرکت خدماتی را ارائه می کند و می خواهد متنی بر همین اساس برای نشان دادن خدماتش در سایت خود منتشر کند، ما بایستی با یک لحن اعتماد بخش و راضی کننده متن را توسعه دهیم و سعی کرده با کلمات این را به خواننده بگوییم که؛ ما خیلی با تجربه ایم، و همینطور کار بلد!
راستش را بخواهید، نحوه استفاده از کلمات برای تولید لحنی خاص کار ساده ای نیست اما اگر بتوانید واژه ها را به نحوی کنار هم بچینید که هم هارمونی خاص خودش و هم لحن مناسب خود را داشته باشد، نتیجه شما یک محتوای شگفت انگیز و دارای توازن بین کمیت و کیفیت می شود. لحن ها بستبه به حوزه فرق میکند، مثلا لحن تولید محتوای عملی با لحن تولید محتوای سیاسی فرق میکند.
نگارش صحیح و ویراستاری
بعد از اینکه متن ما تولید و نکات اساسی آن لحاظ شد، وقت آن است که ویراستاری شود. قبل از ویراستاری بهتر است متن را بدون غلط املایی بنویسیم و فاصله ها با نیم فاصله ها را رعایت کنیم تا مجبور به صرف وقت زیادی برای ویراستاری نباشیم.
بعضی از کلماتی که با نیم فاصله ادغام می شوند بیشتر بین واژه هایی می یابید که با (می) شروع می شوند، یا کلماتی که با (ها) تمام می شوند مثل؛ آن ها و بعضی از کلماتی که با (ای) و (ترین) تمام می شوند. هـچنین کلماتی خاص مثل؛ فارسی زبان، آفتاب گردان، سنگین وزن و…
بطور کلی، اگر به دنبال این هستید که بدانید چه کلماتی با نیم فاصله شروع می شوند، می توانید با پرسیدن نویس( معنی خاصی نمی دهد »؟ چی « مابین کلمه به جواب برسید، مثلا کلمه )برنامه »؟ کی « »؟ چی « سوال مچی( یک کلمه ای است که واژه بعدی آن »؟ چی « پس لازم به استفاده از نیم فاصله هستیم اما کلمه ساعت پاسخ محسوب می شود پس لازم به استفاده از نیم فاصله نیست. علاوه بر این استفاده از ویرگول برای مکث و از پرانتز برای مشخص کردن چیزی را فراموش نکنید.
خواندن راهنمای رعایت نکات نگارشی در تولید محتوا متنی خالی از لطف نیست و میتواند به شما در رسیدن به اهدافتان و تبدیل شدن به یک نویسنده خوب کمک کند.
نحوه نگارش انواع متن بر اساس ایدئولوژی و تعریف عنوان
هر محتوای متنی با هر موضوعی یکسری ویژگی و پارامتر هایی دارد که بایستی در کنار هم در نگارش رعایت شوند. به بیانی دیگر، یک محتوای متنی خوب علاوه بر لحن بِجا و املای صحیح، باید اصولی نوشته شده باشد تا تاثیر مورد نظر خودش را گذاشته و هدف نویسنده را عملی کند.
در ادامه سه نوع مختلف تولید محتوای متنی؛ آموزشی، بازاریابی و فروش را با هم برسی می کنیم و ویژگی هایی که تابع این موضوعات هستند را نام می بریم.
تولید محتوای آموزشی
هدف یا همان ایدئولوژی تولید محتوای متنی آموزشی این است که؛ مفاهیم و دانشی را از یک شاخه علمی به صورت دقیق، جامع و خوانا به خواننده برساند. بهتر است تنها با نگاه کردن اجمالی به هدف متن شروع به نوشتن نکنیم و عمیقا این موضوع را بررسی کنیم.
با تعریف بالا بهتر است ویژگی هایی چون؛ سادگی و روان بودن متن، کامل و بدون نقص بودن، مهربانانه و دلسوز نشان دادنِ انتشار دهنده، قابل اعتماد بودن متن از همه نظر و داری منبع و رفرنس معتبر در صورت نیاز را در اینچنین محتوایی لحاظ کنیم.
بهتر است ابتدای مقالاتی که می نویسیم به کاربران نشان دهیم که این مقاله در مورد چه موضوعی است، چرا باید این مطلب را مطالعه کنند و با مطالعه این مقاله چه چیزی به دست می آورند. نکاتی که باعث جذاب شدن مقاله ما می شوند عبارتند از؛ وجود یک داستان، تجربه یا نقل قول از شخصی.
تولید محتوای بازاریابی
بازاریابی محتوایی یکی از اصلی ترین شاخگه های دیجیتال مارکتینگ است. تولید محتوای متنی بازاریابی یکی از مطرح ترین روش ها برای جذب مشتری و اعتماد سازی میان کاربران شناخته می شود، علاوه بر این عملیات برندینگ و فروش محصولات هم با این روش انجام می شود. بگذارید برای تان یک مثال بزنم؛
فرض کنید قصد خرید گوشی موبایل به صورت آنلاین دارید، آیا ابتدا مستقیماً وارد یک سایت فروشگاهی شده و خرید را انجام می دهید؟ یا اینکه تحقیقات خود را راجب آن موبایل آغاز کرده و پس از اطمینان از مناسب بودن محصول، آن را خریداری می کنید؟
بیشتر مردم قبل خرید محصول در مورد آن تحقیق می کنند. اغلب آن ها پس از جستجو وارد صفحه ای خواهند شد که کاملا جامع راجب آن محصول توضیح داده و در انتها به کاربر پیشنهاد خرید را هم می دهد. همین پیشنهادهای خرید و آشنایی ها با خدمات یک برند در یک مقاله یا فیلم، بازاریابی گفته می شود.
بسیار خوب بیایید ببینیم یک نمونه محتوای متنی با هدف بازاریابی شامل چه ویژگی هایی است. مهم ترین مساله در چنین محتواها این است که به کاربران بفهمانند؛ چقدر به برند یا محصول نیاز داشتند که هیچ وقت نمی دانستند. بهترین مثال را در داروخانه ها می توان یافت، کِرِم برای پوست های چرب یا کرم برای پوست های معمولی و… این گونه نام گذاری ها بیشتر برای جذب و فروش به کار می روند تا اینکه واقعا تاثیر بسزایی داشته باشند.
اما منظور من این است که؛ سعی کنیم تا جای ممکن مخاطبین وسیعی را به چیزی که برای آن بازاریابی محتوا انجام می دهیم هدف قرار داده و به آن ها تلقین کنیم که این محصول، برند یا خدمات برای شما هم مفید است.
نکاتی که نباید در تولید محتوای متنی که اهداف بازاریابی را دنبال می کند باشند عبارتند از؛
- خنده دار بودن
- خیلی احساسی بودن
- توهین آمیز بودن
- باورنکردنی بودن
و از این چنین مثال ها. بهتر است تا جای ممکن محتوا از این موضوعات که باعث ویروسی شدن ارائه می شوند دور باشد. به طور کلی در بازاریابی محتوا وظیفه داریم؛ کاملا نامحسوس کاربران را با محصولات و برند آشنا کرده و به مشتری تبدیل کنیم. رپورتاژ آگهی بارزترین نمونه یک محتوای متنی است که هدف آن نیز بازارایبی از طریق تولید محتوای متنی و بک لینک است.
محتوای متنی برای فروش محصول
اگر سری به سایت های فروشگاهی بزنید، متوجه خواهید شد که اکثر محصولات علاوه بر عنوان، دارای یک توضیح کوتاه و یک توضیح بلند هستند که نوع اول برای شناخت اجمالی محصول به کار می رود و توضیح اصلی برای شناخت کامل محصول. با تعاریف بالا نمی توان گفت این توضیحات تبلیغاتی هستند. به صورت کلی ما در تولید محتوای متنی برای محصولات، سه مرحله را باید طی کنیم؛
- عنوان دهی
- توضیح کوتاه
- توضیحات اصلی
سعی کنید موقع انتخاب اسم یا عنوان محصول به اسم مارک یا کشور سازنده اشاره کرده و در توضیحات کوتاه ویژگی های برتر همچنین برای توضیحات بلند آن از؛
- زیبا بودن محصول
- کارایی عالی
- با دوام بودن
- مد بودن
- خاص بودن
- بهترین یا عالی بودن محصول
- کیفیت و متریال عالی در ساخت آن
- قیمت مناسب
- پشتیبانی بعد از فروش (در صورت نیاز)
اما در حاشیه و بخش هایی که می توانید توضیحات اضافه ای علاوه بر توصیف محصول اضافه کنید، نکاتی مثل؛ قابل اعتماد بودن فروشنده، راضی بودن خریداران قبلی، نشان دادن خوشبختی مشتری به خاطر خرید محصول، اطمینان دادن به مشتری نسبت به کارایی، خاص شدن مشتری با داشتن آن و اینچنین موارد.
اگر محصول گارانتی نداشت بگویید؛ محصول با کیفیت نیازی به ضمانت ندارد. در توصیف ها از واژه های مثبت، بیشتر استفاده نمایید. مثلا در نشان دادن رنگ بندی محصول، بجای اینکه بگویید این محصول در سه رنگ سفید، مشکی و طلایی تولید می شود( بهتر است بگویید؛ )این محصول در سه رنگ محبوب و پر طرفدار سفید، مشکی و طلایی تولید می شود.
اگر دوست دارید در تولید محتوای متنی فروشگاه اینترنتی و توضیحات محصول بیشتر مطالعه کنید، مقاله ما را تحت عنوان محصول نویسی و سئو صفحه محصول و سئوی دسته بندی ها را مطالعه کنید. این مقالات در این رابطه برای شما میتواند بسیار مفید باشد.
یک نکته مهم در تولید محتوای متنی محصول
اگر می خواهید نتیجه شما یکسری توضیحات عالی که هر مشتری را وادار کرده تا محصول را خریداری کند باشد، بهتر است خودتان را به جای مشتری گذاشته و ببینید چه تعاریفی برای محصولی که می خواهید بخرید، دوست دارید بشنوید؟ و مهمتر اینکه در توصیف محصول، زیاده روی نکنید، چون باعث بروز احساس گول خوردن در مشتری شده و همین موضوع فروشگاه را به مرز ورشکستگی می رساند.
قاعده: الف ب پ را به یاد داشته باشید. که الف شامل عنوان و ب شامل توضیحات کوتاه و در نهایت ٥٥٥ کلمه ای است. توجه داشته باشید توضیحات شما از ٥٥٥ واژه نکند زیرا اکثر کاربران علاقه ای به خواندن توضیحات طولانی ندارند. به این نکات ریز و درشت در تولید محتوای متنی دقت کنید.
خودتان را جای مخاطب قرار دهید
یک اصل اساسی در تولید محتوا این است که خودمان را جای مخاطب قرار دهیم. این کار با فعالیت مستمر در اینترنت و شبکه های اجتماعی صورت میگیرد. باید درد مخاطب را فهمید و بر اساس آن دست به قلم شد. این کار به شدت مفید است و حتما حتما محتوای شما مورد توجه مخاطبین قرار خواهد گرفت.
به عنوان یک نمونه هنگامی که کاربر مشکلی برای کامپیوترش پیش اومده و تو گوگل به دنبال یک راهکار میگرده، بهتر است ما پروسه را شبیه سازی کنیم و با محتوای ویدیویی یا تصویری قدم به قدم آن را راهنمایی کنیم که مشکلش را حل کند. هدف از تولید محتوا حل مشکلات مخاطب یا سرگرمی مخاطب است.
سئو محتوای متنی
محتوای متنی اساسا برای وبلاگ ها و وبسایت ها بیشترین کاربرد را دارد و به عبارتی دیگر محتوای متنی بیشترین کاربرد را دردنیای وب دارد. هرچند محتوای متنی بسیار گسترده تر از محتوای وب است وشامل کتاب ها، کپشن ها و… نیز است. در تولید محتوای وب، سئوی محتوای متنی از اساسی ترین اقدامات لازم در یک وبسایت است که باید طبق اصول محتوای سئو شده انجام شود.
اساسا بازاریابی از طریق موتورهای جستجو از طریق محتوای سئو شده انجام میشود و یک اصل مهم در تولید محتوای متنی است. در واقع اصلی ترین راه افزایش ترافیک وبسایت از طریق موتورهای جستجو تولید و سئوی محتوا است.
دانلود کتاب سئو محتوای متنی
اگر دوست دارید در حوزه تولید محتوای متنی مسلط باشید و به یک کارشناس تمام عیار تبدیل شوید، باید علاوه بر جنبه نگارشی و ویراستاری متن به جنبه فنی آن، یعنی بهینه سازی برای موتورهای جستجو هم تسلط داشته باشید. برای این کار به شما پیشنهاد میکنم که کتاب سئو محتوا را از سایت کامی سئو به صورت رایگان دریافت کنید و آن را مطاله بفرمایید.
هزینه تولید محتوای متنی چقدر است؟
همانطور که میدنیم کسب درآمد از طریق تولید محتوای متنی این روز ها به یکی از شغل های محبوب میان فریلنسرهای تولید محتوا تبدیل شده است. همچنی شرکت ها و وبسایت های مخلفی نیز در این زمینه مشغول به کار شده اند و از طریق آن کسب درآمد میکنند.
شما چه یک فریلنسر محتوا باشید و چه یک کارفرما یا صاحب وبسایت، برای شما مهم است که بدانید هزینه تولید محتوا متنی چقدر است. هزینه برای تولید محتوای متنی کاملا مطگییر و وابسه به موارد زیر است :
- شرکت ارائه دهنده خدمات محتوا
- فریلنسر
- نوع متن
- نوع درخواست
- و…
اگر دوست دارید در این رابطه اطلاعات بیشتری کسب کنید، مقاله ما در در رابطه با هزینه تولید محتوا متنی را مطالعه بفرمایید.
نتیجه گیری
اگر شما دارید به عنوان یک کارشناس تولید محتوای متنی دست به کار شوید، لازم است قبل از اینکه شروع به عمل کنید، مطالعات خوبی در این زمینه داشته باشید. نکات و سرفصل هایی که در بالا به آن اشاره کردیم یکی تماما برای تولید محتوا متنی لازم است و باید شما به عنوان یک کارشناس تولید محتوا آن ها را رعایت کنید.
تولید محتوا و راه های کسب در آمد از تولید محتوا آن امروزه به یکی از ترندهای مهم کسب در آمد از فضای دیجیتال تبدیل شده است، که محتوای متنی بخش بزرگی از آن را تشکیل میدهد.
سفارش تولید محتوای متنی با کامی سئو
تیم کامی سئو حاضر است سفارشات شما را با بهترین کیفیت در حوزه تولید محتوای متنی به عهده بگیرد. برای ثبت سفارش روی تصویر کلیک کنید. خدمات ما شامل :
- مقاله نویسی
- محصول نویسی
- رپورتاژ آگهی
- اینفوگرافیک و تصاویر

کامل بهرامی: دانشآموخته کارشناسی ارشد رشته مهندسی کامپیوتر گرایش نرمافزار از دانشگاه ارومیه هستم. به حوزه کامپیوتر، برنامهنویسی و فناوری اطلاعات علاقهمندم و در حوزههای مذکور در مکتب خونه، مجله فرادرس، هاست ایران، مدیااد، تپسل، متریکس و… تولید و ویراستاری محتوا انجام میدهم. هماکنون سه سال است که در این حوزه مشغول به کار هستم و بالای 6000 مقاله در سطح وب دارم.
۱ دیدگاه دربارهٔ «راهنمای تولید محتوای متنی»